Edukacija

Edukacijsko-iskustveni razvojni program – ONLINE

KONSTELACIJE PREMA HELLINGERU

 Ovaj program će vam omogućiti:

  •  da budete djelotvorniji kao terapeut, zdrastveni ili obrazovni radnik, menadžer, djelatnik u zajednici
  • bolje razumijevanje ljudskih odnosa u svim vrstama sistema: od onih najintimnijih do obitelji, poslovne organizacije i društvene zajednice

  • najnovija teoretska saznanja (kao i doživljaj) onih nevidljivih sila koje su zaslužne za sreću, ljubav, zdravlje, uspjeh (ili njihov nedostatak) u svim sistemima čiji smo dio

  • intenzivan osobni razvoj

PRIKLADNO ZA psihoterapeute, psihologe, zdravstvene i socijalne radnike, nastavnike i poslovne konzultante, kao i za sve koji rade sa ljudskim sustavima i žele produbiti svoje znanje o dinamici ljudskih odnosa.

NAČIN EDUKACIJE     Online, kroz seriju modula na različite teme obuhvaćene ovim programom. Učenje je uglavnom iskustveno, što znači da polaznici uče kroz rad na svom osobnom razvoju, kao i prezentaciji slučajeva iz prakse. Od polaznika se također očekuje čitanje edukacijskih materijala iz priručnika kao i obavezne konstelacijske literature.

Module je moguće pohađati pojedinačno. Program nije organiziran na linearan način, tako da sami sebi određujete dinamiku sudjelovanja. Za svaki modul prijavljujete se posebno i dobivate certifikat sudjelovanja za svaki pojedinačan modul. Edukacijske materijale također dobivate na svakom modulu elektronskim putem.

Online moduli se održavaju otprilike jednim mjesečno, subotom cijeli dan i nedjeljom ujutro. Moduli će slijediti određeni program sa predviđenim temama (vidi Edukacijski program) međutim, program će se prilagođavati u odnosu na osobne teme, kao i iskustvo i potrebe polaznika. Nekada se nećemo moći držati predviđenog redoslijeda, ali ćemo kroz module obraditi sve teme predviđene programom.

Ukoliko sudjelujete na 20 dana naših programa , možete podnijeti zahtjev za dobivanje Diplome programa “Konstelacije po Hellingeru”. Za diplomu potrebno je pohađati 20 dana programa (što je 10 online vikend modula), pročitati obaveznu literaturu, postavljati svoje osobne radove kao i učestvovati u radovima drugih. Uvijet je, također, da su voditelji uvjereni da je polaznik savladao osnovne principe sistemskih konstelacija. Ovo se utvrđuje procjenom voditelja na temelju općeg utiska, kao i na temelju završnog pismenog rada na odabranu sistemsko-konstelacijsku temu ili opisom osobnog procesa u kojem se mora demonstrirati poznavanje sistemsko-konstelacijskih principa.

Studenti koji su završili cjelokupni program mogu se također pridružiti pojedinačnim modulima ako žele osvježiti svoj kontakt sa konstelacijama ili imaju osobno ili supervizijsko pitanje. Programi će biti otvoreni za sve, tako da će grupa uvijek biti drugačijeg sastava, sastavljena od ljudi sa različitim nivoom iskustva.

Ovakav program daje maksimalnu fleksibilnost koja omogućava vrlo individualni pristup učenju konstelacija. Svaki polaznik može kreirati ritam svog učenja zavisno od potreba i trenutne životne, odnosno profesionalne situacije. Moduli se mogu pohađati jedan za drugim ili se može napraviti pauza zbog vremena potrebnog za integraciju ili iz drugih razloga. Polaznici imaju slobodu (kao i odgovornost!) kreirati svoj program doživljaja i učenja sistemskih konstelacija koji je u skladu sa njihovim potrebama i osobnim ritmom.  U konstelacijskom pristupu poštujemo pažljivo osluškivanje vlastitih potreba i mogućnost da donesemo odluku koja je dobra za nas u skladu sa time, u svakom trenutku nanovo. Također znamo da puno planiranja ometa spontanost ovog procesa. Zato konstelacijama, kao i učenju konstelacija, pristupamo fenomenološki.

Sukladno ovome, polaznici se potiču da preuzmu odgovornost za sudjelovanje i kreiranje svog programa učenja. Također za svoj osobni proces, obim usvojenog, kao i primjenu naučenog.

 VODITELJ

Edukaciju vodi Alemka Dauskardt, iskusna voditeljica sa više od 25 godina iskustva iz sistemskih konstelacija, školovana u Australiji i Njemačkoj kod Berta Hellingera i drugih vodećih svjetskih stručnjaka za konstelacijski rad, član Internacionalnog udruženja za sistemske konstelacije, sa objavljenim člancima u internacionalnom magazinu za sistemske konstelacije “The Knowing Field”. Više možete pročitati na stranici Voditelji.

EDUKACIJSKI MATERIJALI

Elektronski materijali koji se dobivaju pri svakom modulu vezano za temu.

Obavezna i preporučena literatura (spisak na stranici Edukacijski program).

Mogućnost kupnje konstelacijske literature prevedene na hrvatski i srpski jezik.

Dostupnost mnogih knjiga i članaka iz sa tematikom konstelacija u pdf formatu za članove udruge.

CERTIFIKATI I DIPLOMA   

Za svaki modul izdaje se certifikat sudjelovanja elektronski. Diploma se izdaje po završenom cjelokupnom programu od 20 dana (10 modula). Diploma ne znači kvalifikaciju za vođenje konstelacija, već samo potvrdu pohađanja edukacije. Odgovornost je svakog polaznika da primjenu konstelacijske metode ograniči na one ljude i situacije za koju posjeduje odgovarajuće znanje, iskustvo i kvalifikacije.

Dodatne napomene:

Edukacija iz konstelacija obično se nadograđuje na znanja i edukaciju koja imamo iz određenih profesija, kao npr. psihologije, psihoterapije, obrazovanja, medicine, socijalnog rada, poslovnog konzaltinga i slično. Ona je više kao specijalizacija, a poželjno je da se nadovezuje na edukaciju i iskustvo iz neke oblasti rada sa ljudima i ljudskim odnosima. Sama za sebe ova edukacija neće vas kvalificirati za terapeuta, konzultanta i sl. već vam može dati dodatne korisne metode i postupke u radu u vašoj oblasti.

Za primjenu ove metode i za vođenje konstelacija ne postoji niti kod nas niti u svijetu formalno propisana potrebna edukacija, registracija ili akreditacija. Ovo područje nije još do sada formalno regulirano. To znači da bilo tko može koristiti ovu metodu, čak i oni sa vrlo malo obuke (što se ponekad nažalost i dešava). Čitav proces učenja i bavljenja konstelacijama je vrlo individualan i oslanja se na osobnu etičnost odgovorne primjene ove metode.

U tom smislu diploma ovog programa ne može vam garantirati naslov “voditelja konstelacija”, niti je dozvola za vođenje ili garancija vaših sposobnosti vođenja.

Za one koji zadovolje uvjete za dobivanje diplome našeg programa, postoji mogućnost registracije / akreditacije kroz učlanjivanje u udrugu “Konstelacija” i stavljanje na spisak konstelatora koji su završili određenu edukaciju (kod nas ili kod drugih voditelja) i koji prihvaćaju etički kodeks konstelatora usvojen od strane naše udruge i međunarodne udruge za sistemske konstelacije (ISCA-e). Članovi mogu oglasiti svoje programe na stranicama udruge i umrežiti se drugim konstelatorima u Hrvatskoj i u regiji.

UČENJE KONSTELACIJSKOG PRISTUPA

Ono što mi želimo naglasiti kroz naš pristup je da ne postoji određeno gradivo iz konstelacija koje se pređe kroz određeni broj modula, pa ste onda “konstelator”. Učenje konstelacija je vrlo osoban put koji se oslanja na osobni i duhovni razvoj i usko je sa njima povezan.  Učenje konstelacija je težak i izazovan put. Sami ćete morati procijeniti da li, kada i kako primjeniti ovaj pristup i sami ćete morati preuzeti odgovornost za profesionalne, osobne i etičke dileme koje neminovno proizlaze iz bavljenja konstelacijama. Naš program dati će vam smjernice, iskustvo i preporuku kako se nositi sa ovim izazovima.

Ovaj program pruža duboko iskustvo, kao i teoretska znanja sistemskih konstelacija, kao i upoznavanje tehnologije vođenja konstelacija, nakon kojeg je dalje učenje, naravno, doživotno. Jer sama materija je neograničena. Kao što su i resursi i prilike za dalje učenje i mogućnosti primjene.

Ovo također nije samo edukacija za vođenje konstelacija. Ovo je edukacija o tome kako funkcioniraju naši odnosi i koje zakonitosti u njima vladaju i kako funkcioniramo, svojevrsna škola o životu mogli bi reći, nova znanost ljudskog odnošenja. Dodatno, ovo je duboko osobni, iskustveno-razvojni proces čiji ishod ostaje u domeni osobne odgovornosti i mogućnosti svakog pojedinog polaznika. Ovo nije program samo za one koji se žele konstelacijama baviti profesionalno. Profesionalna primjena konstelacija često je samo posljedica intenzivnog investiranja u osobni rast i razvoj.

SADRŽAJ SA GLAVNIM TEMAMA EDUKACIJE možete pogledati na podstranici Edukacijski program

EDUKACIJSKI PROGRAM se uglavnom odvija kroz seriju tematskih  modula čiji raspored održavanja i sadržaj možete naći na podstranici TEMATSKI MODULI. Moduli se održavaju online otprilike jednom mjesečno vikendom i računaju se kao dan i pol edukacijskog programa. Mogu se pohađati pojedinačno. Cijena modula je 100 € za privatna lica ili 120 € ukoliko plaća pravna osoba.

KONSTELACIJSKI ČETVRTAK

Kao dodatna podrška u učenju između modula organiziramo susrete četvrtkom od 18.00 do 20.00 sati –  “Konstelacijski četvrtak” – koji su posvećeni razgovoru o konstelacijama, razmjeni iskustava, pitanjima iz prakse, konsteliranjem i vježbama u manjim grupama. Susreti su zamišljeni prije svega kao dodatna podrška svima onima koji uče o konstelacijama, kao i kontinuirana podrška i supervizija za one koji već imaju diplomu našeg programa i koji primjenjuju ovaj pristup na neki od mnogobrojnih načina u praksi.

Svima koji razmišljaju o pohađanju edukacije po ovom programu, preporučuje se da pročitaju neke primjere završnih radova polaznika jer će se tako najbolje dobiti uvid šta ovaj program postiže i kakav efekt ima na polaznike. Primjere završnih radova možete pogledati OVDJE.

Kada dobijete diplomu ovog programa, možete se učlaniti u udrugu “KONSTELACIJA” i staviti se na spisak registriranih konstelatora u regiji.

O učincima konstelacijskog rada i efektima sudjelovanja u edukacijsko-razvojnom programu kroz iskustva polaznika možete pročitati OVDJE.

SADRŽAJ SA GLAVNIM TEMAMA EDUKACIJE možete pogledati

OVDJE

Blog post na temu “Učenje konstelacija” možete pročitati na ovom linku.

Raspored tematskih edukacijskih modula za 2024-u godinu sa obrascima za prijavu, možete naći OVDJE.

Foto i video galeriju sa naših edukacijskih radionica u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj i Cipru možete pogledati OVDJE

INFORMATION  – English

INFORMATION – Turkish

Komentiraj