Učenje konstelacija (CRO)

Česta su pitanja onih koji žele naučiti više o konstelacijskom pristupu i o našem edukacijskom programu. Trajanje, pristup, akreditacija, diploma, kako se postaje voditelj i slično. Ovdje objavljujem odgovor koje sam dala nedavno na jedno takvo pitanje, u nadi da će ovaj ne tako jednostavan proces učenja i podučavanja konstelacijskog pristupa postati malo razumljiviji.

Ne postoji formalna akreditacija ili dozvola za vođenje konstelacija nigdje u svijetu. Ovaj pristup  nije i ne može biti reguliran. Propisivanje kada je netko spreman za vođenje ili ne od bilo koje osobe ili autoriteta / institucije nije moguće niti poželjno. Moj je stav da svatko to mora odrediti sam za sebe i preuzeti odgovornost za to. Diploma našeg programa je samo potvrda da su ljudi pohađali toliko dana programa i ništa više (i ništa manje!). Registracija članova pri udruzi “Konstelacija” je također vrlo neformalna, iako su registrirani članovi završili određenu edukaciju i obavezali se slijediti etički kodeks za konstelatore. Dobro je naravno to sve “odraditi”, ali to šta će netko uraditi sa time, kako i kada će to primijeniti – to ovisi o osobnom putu, mogućnostima, životnom putu i prije svega “dozvoli iz Polja”.

Ne postajemo konstelatori kad dobijemo neku diplomu. Konstelatori postajemo kad osjetimo poziv, kada smo prošli određeni spiritualni razvojni put, kada smo stekli određenu zrelost koja nam omogućava da u Polje zakoračimo bez straha i sa određenim autoritetom i kada smo dovoljno snažni da se nosimo sa rizicima izlaganja ovom radu i da preuzmemo odgovornost za naše bivanje u radu i naše djelovanje. I, da, kada smo naučili o sistemskim principima koji rukovode našim odnosima i životima i kada smo naučili određene postupke i proceduru kroz koje se sa njima možemo uskladiti. Također, “konstelatori” nisu samo oni koji vode konstelacije, već svi oni koji nauče o sistemskim zakonitostima života i koji su tim znanjima rukovođeni u svojim životima, oni koji život vide kroz „konstelacijske naočale“.

Razvojni put konstelatora nije jednostavan i na njemu ćemo se suočiti sa mnogim izazovima, koji nikada ne prestaju, bez obzira na godine iskustva. Na svakom novom koraku biti ćemo sami sa sljedećim izazovom koji ćemo morati sami savladati. Iz tog razloga ja također ne vodim supervizijske grupe, niti potičem konsteliranje pod supervizijom. Ja nisam taj autoritet koji može reći “ovo je dobro konsteliranje, ovo nije”. Niti je itko drugi taj autoritet. Polje se otvara onoliko koliko voditelj može u tom trenutku podnijeti. Svaki voditelj biti će suočen samo sa onim pitanjima sa kojim se može nositi. Svatko nađe voditelja koji je dobar za njega u tom trenutku. “Uspjeh konstelacije” tako i tako ne ovisi toliko o voditelju. Kada bi ja radila superviziju studenata konstelacije, onda bi ja tvrdila da ja znam šta je dobra, a šta loša konstelacija i da ja to mogu objektivno procijeniti. I da postoji “pravi način” vođenja konstelacija, koji je jednak za sve u svakom trenutku. I time bi također podržavala iluziju kod onih koji se žele ovime baviti da je potrebno i moguće samo naučiti određene procedure, izvršiti ih na pravi način i onda smo “dobri konstelatori”. Nema toga.

Ja vjerujem u mogućnost svake osobe da bude “dobar konstelator” ako zadovolji određene uvjete i ako je spremna izložiti se konstantnim izazovima sa kojim će se morati suočiti u svakoj novoj konstelaciji. Diploma ili supervizija je tu neće spasiti niti joj puno pomoći. Na njih se ne možemo osloniti kada smo suočeni sa pitanjima od životne važnosti u konstelacijama. Nešto drugo je potrebno. To je ono što ja naglašavam u svom programu podučavanja.

Osobni duhovni razvoj konstelatora je najvažniji. Iz određene duhovne zrelosti onda vođenje konstelacija dođe prirodno za neke, a za druge nikada ne. Svatko je na ovom putu vođen i vođen na drugačiji način. Ne možemo se baviti ovim radom i postati konstelatori kada mi to želimo ili kada netko drugi to odredi kroz ovaj ili onaj kriterij ili kada imamo ovu ili onu diplomu. Usponi i padovi, puzanje prije nego što trčimo, pokušaji i pogreške, poniznost, ne previše intencije ili planiranja, fenomenološko osluškivanje polja je na tom putu ključno, kao što je to slučaj i kod vođenja svake nove konstelacije.

Nismo mi ti koji odlučujemo kada ćemo postati voditelji ili kada je netko drugi sposoban da postane voditelj. Kao i u svakoj konstelaciji i ovdje se pokoravamo djelovanju viših sila. Ne namećemo ništa, dozvoljavamo da budemo vođeni. Uspješan konstelator (onaj koji je od koristi drugim ljudima) je onaj koji se ovom radu uspije otvoriti na ovaj način (uz preuzimanje rizika i osobne odgovornosti za svoje djelovanje). Ovo je pristup koji ja propagiram i demonstriram i podučavam kroz program “Osnove sistemskih konstelacija prema Hellingeru”.

Alemka

Više informacija o Wu Wei pristupu učenju i podučavanju konstelacija (na engleskom) možete naći OVDJE.

Više informacija o edukacijskom programu “Osnove konstelacija prema Hellingeru” možete naći OVDJE.

Komentiraj