U MEDIJIMA

TV prilog emitiran u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”

povodom gostovanja Stephana Hausnera u Zagrebu

Znate li što su obiteljske konstelacije?

Njemački sistemski konstelator Stephan Hausner u Zagrebu je predstavio svoju knjigu Čak i po cijenu života. U knjizi su sabrana iskustva s mnogobrojnih obiteljskih postava koje je Stephan vodio u radu s oboljelima. Obiteljske konstelacije sve su popularnija terapija kod nas i u svijetu.

Metodu obiteljskih konstelacija razvio je njemački psihoterapeut i filozof Bert Hellinger. Otkako ga je upoznao prije 20-ak godina, Stephan Hausner također se bavi obiteljskim konstelacijama, a njegova knjiga Čak i po cijenu života odnosi se na razrješavanje bolesti obiteljskim konstelacijama. Iz grupe ljudi osoba odabire predstavnike članova svoje obitelji i bolesti, a među njima se spontano počnu pojavljuju osjećaji, dinamika, međuodnosi. Nakon toga, ovisno o unutarnjoj slici koju imaju o sebi, kako misle da su u odnosu s drugima ili sa svojom bolešću nešto se počne događati što nitko ne može objasniti. Ovi predstavnici počnu se osjećati kao stvarne osobe i na taj način se otkriva obiteljska dinamika koja postoji u toj obitelji. Također se pokazuju koje se uloge igraju u bolesti ili simptomi u toj obitelji. Tako postaje važno razumjeti da bolest nije nužno osobna i može se izliječiti kad je postavite u kontekst obiteljske dinamike u pozadini, objašnjava metodu konstelacija Stephan Hausner.

Jedna od ideja obiteljskih konstelacija je da bolest članovima obitelji može djelovati za uravnoteženje obiteljskog sustava. Svi pripadamo obiteljskom sustavu i na neki ga način želimo održati. Namjera ovog pristupa nije da zamijeni druge terapije, klasične medicinske ili psihoterapijske, već da ih nadopuni. Najčešće obiteljske traume ili tajne nisu nestale i djeluju na sve članove obitelji bez obzira na to znaju li za njih ili ne. Priznanje i integriranje s odmakom obično oslobađaju i upotpunjuju. Slažem se s onim što se dogodilo. Opraštam, možda. Prihvaćam da se tako dogodilo, priznajem da je tada bilo teško, ali sad se ponovno povezujem s tom situacijom i dajem joj mjesto u svom srcu i duši jer pripada meni i mojoj prošlosti.

Svaka konstelacija je, kao i svaka obitelj, posve drukčija, nepredvidivo je što će se događati i kakva će se spontana dinamika pojaviti među članovima obitelji. Iskusni voditelji koji vode proces pomoći će objasniti ili razriješiti zaplete. Jednom kad se ta sila ljubavi koja održava obitelj oslobodi nesvjesnih zapletaja koji su se mogli dogodili u generaciji prije nas ili ranije,  postaje snaga oslobođenja, razrješenja emotivnih ili tjelesnih boli i dubokog iscjeljenja.

NA RUBU ZNANOSTI – Sistemske konstelacije, 1.6.2015. HRT

razgovor sa Stephanom Hausnerom

 

—————————————————-

Na rubu znanosti: Sistemske konstelacije i partnerski odnosi,

razgovor sa Alemkom Dauskardt

Sistemske konstelacije tehnika je koju je prije više od tri desetljeća razvio Bert Hellinger, inspiriran iskustvima stečenim u Africi. Osnovna postavka te tehnike jest da smo svi dio raznih sistema koji utječu na nas čak i kada ih nismo svjesni te se ponašaju poput nadorganizama koji pokušavaju sami sebe uravnotežiti. To mogu biti sistemi zemlje ili regije u kojoj živimo, tvrtke u kojoj radimo, ali najvažniji od svih sistema su obiteljski sistemi koji se protežu na više generacija. U središtu obitelji pak nalaze se partnerski odnosi koji su vođeni tim istim nevidljivim pravilima koja proistječu iz same naše prirode. Kroz konstelacije se otkrivaju povezanosti s drevnim zakonitostima života koje su bile dobro poznate u plemenskim kulturama i koje još uvijek djeluju u nama i našim odnosima na skoro istovjetan način.

—————————————————–

Na rubu znanosti: Trauma i sistemske konstelacije,

razgovor sa Anngwyn St Just

Dvadeseto stoljeće prepoznalo je pojam psihičke traume do koje dolazi zbog jakih uznemirujućih događaja. No, kako joj pristupiti i kako je iscijeliti, i danas je izazov. Američka traumatologinja Anngwyn St. Just tijekom dugogodišnje prakse osvijestila je potrebu za proširivanjem pogleda na individualnu traumu tako da se u njezino razumijevanje uključe naizgled nepovezani društveni, kulturološki, politički i drugi aspekti. Čudne činjenice da se traumatski događaji zbivaju na godišnjice prethodnih traumi, da imaju transgeneracijski karakter i da su često povezani sinkronicitetno nisu više bile toliko čudne, zahtijevale su drugačiji pogled na prirodu stvari. Poput uočavanja fraktalne povezanosti pojedinaca kako s obiteljskim sustavima, tako i s regijama ili kulturnim krugovima, što je u konačnici dovelo i do prepoznavanja društvenih traumi i njihovih obrazaca ponavljanja.

Urednik i voditelj: Krešimir Mišak

 ————————————————————–

Ervin Laszlo: Znanost i akašičko polje

Na rubu znanosti 29.1.2019. urednik i voditelj Krešimir Mišak

Razgovor je snimljen povodom gostovanja prof Laszla na međunarodnom skupu sistemskih konstelatora u Hrvatskoj 2018 godine u organizaciji ISCA-e (International Systemic Constellations Association) i naše udruge.

Ervin Laszlo, izvorno klasični pijanist, mađarski je filozof znanosti, sistemski teoretičar i promicatelj ideje kvantne svijesti. Objavio je sedamdeset i pet knjiga i preko četiristo znanstvenih radova. Zagovornik je nove znanstvene paradigme koja podrazumijeva inteligenciju kozmosa. Njegova teorija Akašičkog polja u kojem su pohranjene sve informacije vrlo je bliska shvaćanju i iskustvu polja sa kojim radimo u konstelacijama.

Temeljnim energo-informacijskim poljem koji nosi sve informacije o svemiru Laszlo objašnjava finu ugođenost svemira, koji omogućuje razvoja od galaksija do svjesnih oblika života te tvrdi da je razvoj svemira i života u njemu informacijski, a ne nasumični proces.

 

…………………………………………………………………………

 

RADIO PROGRAM “Pola sata gosta”

u emisiji DOBRO JUTRO, razgovor s Alemkom DauskardtIntervju sa Alemkom na portalu “BUDI DOBRO”

Konstelacije nas usklađuju sa zakonitostima života

Screenshot 2021-08-11 at 12-19-42 Budi dobro - Lifestyle portal za holistički način života

…………………

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s