Tematske večeri

NAPOMENA: Trenutno nemamo predviđenih datuma održavanja Tematskih večeri.  Tematske module / radionice sa nekim od ovih tema možete naći na podstranici Tematski moduli.

Nadamo se da ćemo neka od ovih predavanja uskoro moći ponuditi online.

Edukativne večeri sa različitim temama iz oblasti ljudskih odnosa iz sistemsko-konstelacijske perspektive

 

Prilika da se upoznate sa zakonitostima koje određuju i uređuju naše odnose, od onih najintimnijih do onih na nacionalnoj i spiritualnoj razini. Namjenjeno onima koji jednostavno žele saznati više o onome što pokreće naše odnose kako bi, sa tim znanjem funkcionirali bolje u vlastitim odnosima, kao i onima koji su zainteresirani naučiti više o „teoretskim postavkama“ sistemskih konstelacija, odnosno Poretku ljubavi.

Ove večeri u trajanju od dva i pol sata sastoje se od predavanja o jednom ili više aspekata ljudskih odnosa i zakonitostima koje ih određuju, iz perspektive saznanja dobivenih kroz metodu sistemskih konstelacija i prema učenju Bert Hellingera. Osvrnuti ćemo se na konkretne dinamike koje su zdrave i omogućuju ispunjene odnose, kao i primjere onih koji dovode do poremećaja u odnosima, do životnih neuspjeha, bolesti i raznih vrsta ovisnosti.

Postoji i mogućnost rada na osobnim pitanjima sudionika, kao i za kraće konstelacijske iskustvene vježbe koje pružaju direktan uvid u temu koja se obrađuje. Ovo NIJE samo teoretsko predavanje. Svi koji dođu moraju biti spremni na mogućnost participacije u vježbama kao i na mogućnost da ih rečeno ili doživljeno dotakne na duboko osoban način.

Ova druženja pružaju mogućnost teoretskog i praktičnog učenja o našim najvažnijim odnosima i biti će od koristi na individualnom i profesionalnom planu podjednako.

Teme sa sadržajem tematskih večeri:

PARNERSKI ODNOSI I

Kako ostvariti dobar partnerski odnos. Kako dječaci odrastaju u dobre muškarce i kako djevojčice odrastaju u dobre žene. Mamini sinovi i tatine djevojčice. Muškarac i žena – potreba ili hir? Brak ili ne? Uloga porodice i zajednice na odnos dvoje ljudi. Pogodi tko još dolazi na (svadbenu) večeru. Ravnoteža uzimanja i davanja. Njegovanje muškosti i ženstvenosti u braku. Odnos između dvoje traži izražaj u trećem. Neminovnost izazova: djeca – da ili ne? Mudrost seksualnosti.

PARTNERSKI ODNOSI II

Uzmi ili ostavi – uzaludni pokušaji da se promijeni partner. Prihvaćam tebe i tvoju porodicu. Te tri slatke riječi… Ravnoteža među partnerima. Kako čist račun (u ljubavi i patnji) omogućava uspješnu vezu. Bračne, ne-bračne i izvanbračne veze. Kad ne smijemo oprostiti. Ako treba da je kraj… Razvod. Kako se dobro rastati. Ponovni pokušaj – složene spojene porodice.

ODRASTANJE: RODITELJI I DJECA I

Dobar partnerski odnos kao nosilac zdravog odgoja. Kada se djeca osjećaju sigurnima? Poremećaji partnerskog odnosa i njihov utjecaj na djecu. Traumatizirani roditelji – nerazjašnjena pitanja iz njihove primarne porodice. Kad djeca postanu partneri. Kad djeca postanu roditelji. Očeva sfera i majčina sfera. Cijena pripadanja našoj obitelji i cijena odrastanja. Kako zrelost postižu djevojčice, a kako dječaci. Zašto se neka odrasla djeca ne mogu odvojiti od roditelja.

NAŠI RODITELJI I MI: RODITELJI I DJECA II

Odanost djeteta ne poznaje granice. Dječja lojalnost i potreba za pripadanjem. „Ja ću to nositi za tebe, mama.“ „Bolje da odem ja nego ti, dragi tata.“ Zdrava (zrela) i nezdrava (nezrela) ljubav. Preuzimanje trauma od roditelja. Poremećena povezanost uslijed problema u trudnoći, teškog porođaja ili ranog razdvajanja. Odbacivanje roditelja. Odsutni otac. Ambivalentna majka. Nikada nije kasno za dobar odnos sa našom majkom. Prekinuti pokret posezanja za majkom. Šta znači dobar odnos sa ocem za muškarce, a šta za žene.

PARTNERSKI ODNOSI III

Šta donosimo u partnerski odnos. Doprinos muškarca i doprinos žene dobrom partnerstvu. Brak: da ili ne? Tko ima prioritet: moj partner, moje dijete ili moja mama? Blagodati i izazovi roditeljstva i njegov utjecaj na partnerski odnos. Istospolni parovi. Neplodnost. Umjetna oplodnja. Posvojenje. Gubitak trudnoće. Prekidi trudnoće. Um je pametan, ali tijelo je mudro – mudrost seksualnosti. Dok nas smrt ne spoji.

RODITELJSTVO I SVI NJEGOVI OBLICI 

Koji su sve načini da se dođe do roditeljstva? Šta je esencija roditeljstva? Instinkt, spontanost, greška ili odluka. Kontrola roditeljstva. Sistemske posljedice odluka vezanih za roditeljstvo: kontracepcija, abortusi, posvojenje, umjetna oplodnja. Šta djeca ne smiju, a šta moraju znati o svojoj porodici? Djeca su njihovi roditelji. „Volim i jedno i drugo“. Dozvola majke da se voli otac. Krivnja odrastanja: kako se odvojiti od roditelja na dobar način. Briga za ostarjele roditelje – šta je ispravno i prikladno.

DEPRESIJA I DRUGI POREMEĆAJI ŽIVOTNE ENERGIJE

Depresija kao izraz neprihvaćanja života takav kakav je dan. Odbacivanje roditelja – zatvaranje dotoka životne energije. Depresija – bolest korijena. Guru, Buddha ili Isus umjesto mame i tate – „spiritualnost“ kao odgovor na depresiju. Kad žalovanje ne prestaje ne radi se o ljubavi. Depresija kao posljedica gubitka koji se ne može preboljeti. Depresija kao preuzimanje osjećaja žalosti od nekog drugog iz obiteljskog sistema: „ne znam zašto sam tako tužna“.

BOLEST KAO IZRAZ LJUBAVI

„Nezdravi“ pokušaj uključivanja isključenog člana porodice: „svojom bolešću ja te pamtim“. Ili spriječavanje nekoga da ode: „bolje da odem ja nego ti“. (Poremećaji ishrane) Ili kao jedini način da se ostane: „samo ovako mogu ostati“. (Alkoholizam)

Bolest u konstelacijskom radu. Simptomi kao putokazi. Bolest kao prijatelj. Bolest kao želja za smrću.

SUSRETI SA SMRĆU – BLAGO U TAMI

Odnos prema smrti i umrlima. Kako živjeti punom snagom suočeni sa vlastitom smrtnošću. Smrt kao saveznik. Oni koji odugovlače i oni koji žure preko reda. Sistemski pritisak da slijedimo nekoga u smrt ili da odemo umjesto nekoga. Krivica preživjelih. Podrška umrlih predaka – jedan od najvećih izvora snage za nošenje sa svakodnevnim životnim teškoćama. Izazov za vjernike i materijaliste.

DOMOVINA I RATOVI   

Sistemske implikacije i značaj mjesta rođenja i nacionalnog identiteta za pojedinca. Cijena migracije. Ratovi. Počinitelji i žrtve. Ubijanje sa čistom savješću – na svim stranama. Nakon rata, rat se nastavlja u muževima i očevima obilježenim smrću. Nemogućnost prilagođavanja na svakodnevni život. Nemogućnost povezivanja po povratku. Djeca osjećaju prisutnost rata i smrti u dušama svojih roditelja. Trauma rata uvijek se osjeća kroz nekoliko generacija. Perpetualni ratovi na ovim prostorima posljedica su i uzrok trauma iz prošlog rata. Kako prekinuti začarani krug.

 NAPOMENA: Trenutno nemamo predviđenih datuma održavanja Tematskih večeri.  Tematske module / radionice sa nekim od ovih tema možete naći na podstranici Tematski moduli.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s