GOSTI VODITELJI, Marianne Franke

 

MEĐUNARODNI SEMINAR

Sistemske konstelacije u pedagogiji –

u radu sa djecom, roditeljima i nastavnicima

Marianne Franke

 

marianne for FB

Parents, teachers and medical doctors often feel helpless when it comes to meeting the physical, mental and emotional needs of children and adolescents. Systemic insights help us to gain a broader perspective regarding the attitude and actions of our children and thus offer new ways of relating with them.

Relationships between parents and children, teachers and other members of the family seem to relax. We come to new insights about the dynamics behind dyslexia, depression, Attention Deficit Disorder and other symptoms. An awareness of these dynamics allows a school to flourish. Then it is possible to have fun at school and creativity is increased for pupils and teachers: the whole school becomes a learning field in its own right!

marianne for FB hrvatski

Roditelji, nastavnici i liječnici se ponekad osjećaju bespomoćni pred fizičkim, mentalnim i emocionalnim potrebama djece i adolescenata. Sistemski uvidi nam pomažu da ponašanje djece sagledamo u široj perspektivi i da pronađemo nove načine odnošenja sa njima.

Uz pomoć ovih uvida razotkrivaju se dinamike u pozadini disleksije, poremećaja pažnje, depresije i drugih simptoma, a napetost u odnosima između djece, roditelja i nastavnika popušta. Tada se otvara mogućnost da se zabava i kreativnost vrate u školu i u svijet učenja.

Marianne Franke je majka dva sina i baka četvoro unučadi. Radila je 28 godina u školstvu prije nego što je postala holističan psihoterapeut koja u svoj rad integrira primalnu terapiju i rad sa tijelom. Uz obiteljske konstelacije koje je učila od Hellingera, u radu koristi hipnoterapiju i NLP. 

Radi u privatnoj praksi u Minchenu od 1990. Vodi konstelacijske radionice i specijalističku edukaciju za nastavnike, kao i za razvoj sistemskog rada u školama. Također radi sa roditeljima i djecom. Registrirani je trener voditelja konstelacija pri DGfS (Deutsche Gesellschaft für Systemaufstellungen). Autorica je najpoznatije i vrlo uspješne knjige o primjeni sistemskih konstelacija u pedagogiji „I ti pripadaš“ („You are one of us“), koja je sada dostupna i u srpskom prijevodu. Knjigu možete nabaviti u udruzi.

No automatic alt text available.

Impresije sa seminara Marianne Franke u Zagrebu

 

……..

REFLEKSIJA SUDIONIKA RADIONICE:

Radionica Marianne Franke-Gricksch, 21. & 22.10.2017, Zagreb

Što reći o proteklom vikendu u hotelu Dubrovnik?
Koja god riječ mi dođe – jest istinita, jest prava -, ali opet ne opisuje baš ono “nešto” što sam ja doživio. Ne opisuje moje iskustvo – kao da u riječniku nemamo sve potrebne riječi.
No desilo se da dan nakon radionice moja partnerica i ja imamo dvostruki rođendan. I ja sam nama dvoma napisao nešto što najbolje opisuje moj doživljaj radionice. Meni je to bilo nadahnjujuće, možda bude još nekome.

Hvala gospođo Franke.

Rođendanska

Sivo jutro sunce skrilo,
po asfaltu šušak kiše.
Razmišljam o šetnji parkom.
Neki lavež sve je tiše.

Na prozoru termometar,
malo hladno je van kuće.
Plava crta nit’ do osam.
Još me krevet malo vuče.

Na ručak ću tek u dva,
kod Ljubice što blizu stoji.
Danas nam je stotri’stčet’ri
rođenadana – kad se zbroji.

Razmišljam o godinama,
što – navodno – dugo traju.
Neke moje već su prošle.
Upitnika znak na kraju?

Sa tih mojih sedamdeset
gledam što bi mogo reć’?
Dal’ su išle prepolako?
Il’ prebrzo – tu su već?

K’o i do sad’ mozak osta,
i bez sume i bez plana.
No i bez mog’ uma teče
sjajna niska krasnih dana.

Ja ni ovog, k’o ni prvog,
neznam kud’ sve skupa vodi?
Pouzdat mi se je u mudrost
onog što me na svijet rodi.

23.10.2017.

Branimir Lovrinčić

Oglasi