Konstelacijski intenziv – Hr

 

Ovaj intenziv namjenjen je prije svega svim studentima konstelacija Alemke i Maxa; sadašnjim, bivšim i budućim, iz Hrvatske, Srbije  i Turske, kao i svima onima koji žele produbiti svoje iskustvo sistemskih konstelacija.

Intenziv će nam svima pružiti priliku da odemo dalje na svom individualnom putu rasta, povezani sa kolektivnim poljima koja nas okružuju i određuju.

Želimo da multikulturalnost i međupovezanost različitih kultura i nacija bude jedna od odlika ovog događaja, koji će nam omogućiti produbljivanje konstelacijskih uvida u radu sa ovim, kao i drugim gostujućim voditeljima.

U lijepom prirodnom okruženju, fokus će biti na temama kolektivnih konstelacija i konstelacija prirode i kako se ove teme reflektiraju kroz naša individulna životna iskustva.

MJESTO: Andrevlje, nacionalni park Fruška Gora, Srbija

VRIJEME: od nedelje 03.05. u 16.00 do subote 09.05. 2020. g. u 16.00 sati

VODITELJI: Alemka Dauskardt,  Max Dauskardt, Melissa Roussopoulos & gost voditelj Jean Wildervanck

JEZIK: Engleski sa prijevodom na srpski i hrvatski naizmjenično, a na turski u malim grupama.

ORGANIZATOR: Milan Nikolić 

INFORMACIJE I PRIJAVE: konstelacijeintenziv@yahoo.com    

WEB SITE: http://www.psihoterapija-gestalt.com/

Vrijednost intenziva za studente Alemke & Maxa je  600 eura

Za sve druge zainteresirane je 750 eura.

Rezevaciju u iznosu od 150 eura treba uplatiti pri prijavi. Ukupnu vrijednost treba platiti do početka intenziva, najkasnije prilikom registracije 03.05.2020.godine.


Prijave i uplate osobno  u Hrvatskoj :

   Ivana Mužek ivanamuzek@hotmail.com 

  Maja Habajec maja.habajec@gmail.com
       
 U cijenu intenziva uračunat je smještaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa doručkom, ručkom i večerom, kao i sva posluženja na pauzama i učešće na svim radionicama na intenzivu. U ovu cijenu nije uračunat prijevoz (transferi sa aerodroma i na aerodorm i sl.). Doplata za jednokrevetnu sobu je 100 €.

Vrijednost učešća na intenzvu bez pansiona (smještaja, doručka i večere) iznosi:

– za sve dane 400 eura (€ 300 za naše studente)

– za jedan dan 100 eura uplata je na početku dana.

U ovu cijenu uračunato je sudjelovanje na radionicama, ručak i posluženje na pauzama. U ovu cijenu nije uračunat prijevoz (transferi sa aerodroma i na aerodorm i sl.)

……………………..

VODITELJI I PROGRAM

 

 

Alemka Dauskardt photo - Copy

Alemka Dauskardt:

Konstelacije globalne svijesti

Konstelacije su moćna metoda koja nam može pomoći kod mnogih svakodnevnih životnih pitanja. Dodatno uz naše probleme vezane za intimnu sferu obitelji i mentalnog zdravlja, konstelacijama također možemo proširiti naš vidokrug kako bi on uključio i uvide o sistemskim silama i o njihovom utjecaju na naše živote. Koliko smo određeni kolektivnim poljima koja nas okružuju i što možemo učiniti? Koje je mjesto pojedinca u kolektivnom polju? Koja je cijena pripadanja i da li možemo biti autonomni? Kako ratovi, nacionalizam i religije oblikuju naše sistemsko pripadanje? Kako možemo pridonijeti promjeni i rastu globalne svijesti koja uključuje sva naša kolektivna polja čiji smo dio, uključujući i prirodu i kozmos?

Ovo su neka od pitanja prema kojim ćemo se otvoriti da bi vidjeli koji uvidi su mogući kroz ovakvo istraživanje Polja. U doba planetarne krize koju osjećamo na mnogim nivoima, sva pitanja su povezana. Krucijalno je za naš opstanak da saznamo više o poveznicama između naše individualne sreće i kolektivnih, planetarnih sila, kao i sila prirode, koje kroje našu ljudsku sudbinu.

………………………

Magistra Psihologije sa diplomama iz Evrope i Australije i sa dugogodišnjim iskustvom rada iz području obiteljske terapije i traume, Alemka se već dvadesteak godina bavi sistemskim konstelacijama. Kao student Berta Hellingera, ostaje vjerna njegovom originalnom konstelacijskom pristupu dok vodi radionice i edukaciju u Hrvatskoj i drugim zemljama.  Aktivna je u međunarodnoj konstelacijskoj zajednici, član je Međunarodne udruge za sistemske konstelacije ISCA-e i redovno objavljuje u internacionalnom časopisu za sistemske konstelacije “The Knowing Field”.

Trenutni focus njenog konstelacijskog rada je na konstelacijama pomirenja i istraživanje načina na koji događaji na razini velikih sistema utječu na intimnu sferu naših života. Također je zainteresirana za načine na koji konstelacije mogu doprinjeti univerzalnoj promjeni paradigme koja se trenutno događa u mnogim disciplinama i otvara nove horizonte.


max-photo

Max Dauskardt

Minimalistički pristup

Često otkrijemo da naše unutarnje blokade zahtijevaju relativno malu unutarnju promjenu koja omogućava da protok energije ljubavi ponovno zadobije prirodnu vitalnost, kao kada je protok rijeke ponovno uspostavljen nakon što smo iz nje otklonili mulj i kamenje koje su joj priječili put.

Minimalistički pristup u konstelacijama otklanja ovaj središnji element koji blokira našu životnu energiju. Minimum riječi u pred-konstelacijskom razgovoru, minimum osoba / elemenata reprezentiranih i minimum razgovora tijekom konstelacije, odlike su ovog pristupa.

Pokreti duše i duha su ono što nas vodi konstelaciju. Dodatno, ne poklanja se velika pažnja drugim temama u konstelaciji, samo onoliko koliko je dovoljno da osoba ostavi te teme tamo gdje pripadaju, s ljubavlju. Tijekom intenziva, Max će raditi na ovaj način, raščišćavajući tako ono što nas ograničava i što se isprječuje između nas kao individue i kolektivnog.

 ….

Max Dauskardt je voditelj konstelacija koji je učio od Berta Hellingera i vodećih internacionalnih konstelatora u Europi, Izraelu, Americi, Aziji i Australiji. Max vodi radionice, obučava i nudi individualnu konstelacijsku terapiju. Maxov stil je obogaćen njegovom neposrednošću, bogatstvom njegovog životnog iskustva i poznavanjem različitih kultura. Osnivački je član Međunarodne udruge za sistemske konstelacije –(ISCA-e) i bio je njen predsjedavajući dva termina. Također objavljuje članke u u internacionalnom časopisu za sistemske konstelacije “The Knowing Field”.


P1000285.JPG

Melissa Roussopoulos

KONSTELACIJE  PRIRODE

Konstelacije su o sistemima kojima pripadamo. O obiteljima u kojima smo rođeni, organizacijama za koje radimo, plemenima i nacijama kojima smo lojalni. Težimo da imamo dobar odnos sa njima kako bi se svi unutar tih sistema uspješno razvijali. Ipak, postoji sistem kom svi pripadamo, a kome se rijetko posvećuje pažnja u konstelacijama. On osigurava hranu koju jedemo i zrak koji udišemo. Bez njega ne bismo preživjeli. Taj sistem je zajednica kompletnog života. Priroda. A priroda, čiji smo dio, može nam ponuditi mnogo više nego što i možemo zamisliti…

Po vokaciji sam ekolog, sa dvije master diplome u oblasti zaštite životne sredine i višegodišnjim radom na promociji ekološke održivosti. Prvi put kada sam doživela konstelaciju, u kojoj je bila predstavljena životinja koja je podijelila svoje stavove, bila sam šokirana i u nevjerici. Da li je ovo možda bila samo fantazija predstavnika? Kako bi bilo koja životinja imala nešto za „reći“ kad životinje nisu svjesna bića kao ljudi? A onda sam naišla na izvještaje o komunikaciji sa životinjama i biljkama, što je dovelo u pitanje sve što me moja kultura naučila o bićima koja ne pripadaju ljudskom rodu. Sljedećih 10 godina istraživala sam da li su ove komunikacije stvarne tako što sam intervjuirala znanstvenike, filozofe, profesionalne komunikatore između vrsta, šamane i članove prirodnjačkih zajednica. Saznala sam da je moderno društvo zaboravilo nešto što je poznato većini drevnih kultura: da su svi aspekti prirode sposobni za umnu komunikaciju sa ljudima.

Konstelacije prirode (KP) su konstelacije koje uključuju bića koja ne pripadaju ljudskom rodu i preko njih dvosmjerna komunikacija između ljudi i života koji ih okružuje postaje moguća. Od 2005. godine vodim  KP za širu javnost, poljoprivrednike, ekološke grupe, vlasnike zemljišta i univerzitetske poljoprivredne sektore. Klijenti su istraživali pitanja na mnogim nivoima, na primer: da li u kući imati još jednog psa; pitati zemlju da li će prihvatiti zgradu na njoj; kako bi projekat zaštite životne sredine mogao uspjeti; šta učiniti sa globalnim ekološkim problemima. U tim KP imali smo ljude koji predstavljaju pse, konje, divlje svinje, specifično drveće, vrste drveća, zemljišna područja, insekte, gljive i mnoge druge oblike života. Svaki puta ono što je komunicirano bilo je relevantno i od pomoći. Pratila sam uticaje ovih radova i ustanovila da postoji niz koristi, zaključak koji djele i drugi  „konstelatori prirode“ širom sveta.

Ovaj rad je toliko uzbudljiv, raznolik i nepredvidiv, pa će rezultati biti različiti za svaku osobu. Ali za bolji uvid, neki su ishodi bili trenutni i praktični, poput traumatiziranog psa koji je spontano doživio izlječenje kada  mu je iskazano poštovanje u konstelaciji. Drugi su bili vidljivi tek nakon određenog vremena, na primer, komad zemljišta je tražio da se na njemu uzgaja grožđe, rekavši da će podržati širi poljoprivredni projekat. Vlasnici zemljišta su bile potrebne četiri godine da dobije sve potrebne dozvole za uzgoj grožđa. Kada je napokon uspjela, vinograd je bujao, a projekat je napredovao. Kroz ovaj metod priroda je ponudila nove perspektive i osobnih i globalnih pitanja. Jedna žena koja je imala poteškoće u svojoj vezi je pomoću  KP promjenila dinamiku veze što je na kraju dovelo do toga da se uda za svog partnera. Druga žena, koja se jednostavno oslonila na podršku zemlje, opisala je kako su tenzije u njenoj porodici nakon toga jednostavno nestale. Brojne KP pružile su duhovne uvide o globalnim pitanjima zaštite životne sredine. Na osnovnijem nivou, sudionici su često smatrali transformativnim da jednostavno zakorače u šape, kandže i korijene drugog bića. Komentari na KP uključuju: “nadahnjujuće, nevjerojatno”, “nakon toga sam obogaćen i produhovljen” i “to je u osnovi promijenilo moj odnos prema prirodi – zaista sam zahvalan.”

 

Na intenzivu u Srbiji svi sudionici će imati priliku napraviti konstelacije manjih razmjera o povezivanju sa prirodom i da predstavljaju bića koja ne pripadaju ljudskom rodu. Nakon toga ćemo vidjeti šta se pojavljuje u grupi i zajedno stvoriti fokus za dublja iskustva KP.  Moja namjera je da kroz naš rad  dopunimo konstelacije obiteljskih i nacionalnih sistema, da proširimo polje na širi kolektiv čitavog života i istražimo šta nam priroda može ponuditi, kao i šta mi možemo ponuditi prirodi. Pronalaženje našeg pravog mjesta u mreži života podržava nas same i život koji nas okružuje. Štaviše, može otkriti malo više o tome šta zaista znači biti čovjek u potpunosti.

(Za više informacija o Melissi i njenom radu, pogledajte www.forgottenconnections.org.)


 

jean foto

Jean Wildervanck, gost voditelj

Putovanja u kolektivnu svijest: posrćemo, padamo i ustajemo

 

Zemlje Balkana, kao i Južna Afrika, imaju traumatičnu prošlost koja je ostavila duboke ožiljke na kolektivnoj duši. Uprkos tome, ili možda upravo zbog toga, javlja se intenzivna žudnja da postanemo dio uključive, pravedne i, po mogućnosti, prosperitetne budućnosti.

Ova radionica bavi se herojskim putevima čovječanstva ka svijesti: prošlim, sadašnjim i budućim. Kada mi koji radimo na društvenoj promjeni razumijemo kako se kolektivna svijest formira i razvija tijekom vremena i unutar određenog geo-političkog konteksta, naše intervencije postaju osjećanije, kreativnije i izdržljivije.

Jean će predstaviti knjigu na kojoj radi: “Putovanja u kolektivnu svijest: Južna Afrika, Afrika i svijet” i također postavljati konstelacije kroz koje provjeravamo naše hipoteze i naziremo korake u budućnost.

O voditeljici

Jean Mathews Wildervanck susrela se sa konstelacijama 2009 i odmah su je privukle. Od tada pohađala je radionice Stephana Hausnera, Jane Peterson, Francesce Mason Boring i Tanje Mayburgh, kao i ISCA intenziv 2014-te.

Jean predaje na Nelson Mandela University Business School. Također vodi konstelacijske grupe u Port Elizabeth-u.

Informacije o kongresnom centru, smještaju i Beogradu

 

Program

Program hrvatski INTENZIV

Napomena: Program je okviran i uobličiti će se definitivno tijekom samog intenziva u odnosu na energiju mjesta i potrebe i želje sudionika.