Hajdemo malo postavljati konstelacije! (CRO)

Kako pristupiti konstelacijama i kako odabrati voditelja

Konstelacije su relativno nova metoda o kojoj se ne zna puno, ali čija popularnost brzo raste zbog njene dubine i efikasnosti. Od njenih početaka kako ju je prvi počeo primjenjivati Bert Hellinger sedamdesetih godina, ova metode se stalno razvija i mijenja, pa tako ne postoji niti jednoznačna definicija ili konsenzus o svim aspektima ove metode niti kod onih koji je prakticiraju.

Da stvar bude kompliciranija, iako su se konstelacije prvo pojavile u okviru psihoterapije, sama metoda se proširila i na mnoge druge oblasti: edukaciju i poslovno savjetovanje, na primjer. To znači da se konstelacijama danas bave ljudi iz različitih struka i vrlo šarolikog profesionalnog „backgrounda“ (kao i oni bez puno edukacije!). Tako konstelacije danas nude psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti različitih orijentacija (često obiteljski, sistemski i Geštalt terapeuti), socijalni radnici, nastavnici, ekonomisti i drugi. Budući da je profesionalno polje ove mlade discipline još do sada neregulirano, ne postoje propisi koji bi ga regulirali u smislu potrebne edukacije, registracije, provjere kvalitete, znači ono kroz što mnoge druge etablirane discipline osiguravaju nivo usluga ili etičke kodekse za obavljanje određene djelatnosti.

Jedan od pozitivnih aspekata sistemskih konstelacija je da su široko primjenjive i gotovo da nema područja života u kojem se ne mogu primijeniti. Također, da bi se ovom metodom bavili ne moramo posjedovati diplomu. Upravo ovaj aspekat međutim ostavlja puno prostora za neozbiljnu i neodgovornu primjenu ove metode. Svatko može „postaviti konstelaciju“! Zbog prirode ove metode u kojoj se relativno brzo i lako aktivira energetsko polje onoga što se postavlja, nešto će se uvijek dogoditi. I osoba koja je postavila konstelaciju se onda može zvati „konstelatorom“? Naravno da ne.

Naoko jednostavna metoda u kojoj se ponekad čini da se proces odvija sam po sebi i da ništa drugo nije potrebno, zahtjeva mnogo od onih koji joj se izlažu. Na nešto drugačiji način, ali slično, konstelacijski proces zahtjeva puno i od voditelja i od osoba koje rade na vlastitom pitanju, kao i od same grupe u kojoj se prakticiraju.

Uvjeti potrebni za konstelacijski rad

1. Određeni nivo osobne zrelosti i ego snage koji nam omogućava da prihvatimo 100% odgovornosti za naše učešće u konstelacijskom procesu, kao i da se nosimo sa vlastitim doživljajem ovog procesa koji može uključivati snažne emocionalne reakcije i nove, katkad iznenađujuće uvide
2. Otvorenost prema novim, neočekivanim uvidima i spremnost da se oni prihvate
3. Spremnost da se po uvidima djeluje, odnosno poduzme određena akcija kada se za to pokaže potreba (uvidi iz konstelacije su obavezujući – čak i kad nam se ne sviđaju ili idu protiv naših principa – i ukoliko se ne djeluje po njima, to može imati loše posljedice. U najmanju ruku čini samu konstelaciju beskorisnom i pretvara je u igru koju ne shvaćamo ozbiljno)
4. Mogućnost da se tolerira neizvjesnost, „sjedenje u mraku“ , kao ponekad i sporost promjena koje se aktiviraju ovim procesom
5. Odustajanje od kontrole i predavanje procesu (ukoliko klijent želi preuzeti kontrolu nad procesom i nad voditeljem, konstelacije se ne mogu raditi, a ako se ipak postave onda ili su beskorisne ili čak i učvršćuju nezdravu dinamiku)
6. Duhovna zrelost i stav koji dozvoljava i podrazumijeva postojanje sila većih od nas i postojanje procesa čiju prirodu ne možemo uvijek razumjeti i objasniti u okviru dominantne znanstveno-materijalističke paradigme
7. Sam konstelacijski proces, kao i voditelj, se mora tretirati sa poštovanjem i povjerenjem. Svaki pokušaj da se konstelacija postavi kada ovaj uvjet nije zadovoljen vodi do nezadovoljavajućeg ishoda, često i do ljutnje i optuživanja voditelja, u toku procesa ili naknadno. Naime, ukoliko klijent ne preuzima odgovornost za svoj doživljaj procesa, odnosno ako krivi voditelja – a često i roditelja! – nema smisla upuštati se u konstelaciju.

Posljedice neodgovornog pristupa konstelacijama

Preduga bi bila lista mogućih scenarija i posljedica konstelacijskih procesa koji se vode na neprofesionalan način: od beskorisnosti do retraumatiziranja i utvrđivanja negativnih životnih obrazaca.

Jedna od posljedica bavljenja konstelacijama bez potrebne edukacije i iskustva je također ona po ugled same metode koja se tek bori za svoje „mjesto pod suncem“ i koja tek dokazuje svoju učinkovitost i korisnost. Ukoliko svatko može postavljati konstelacije i ukoliko se ovoj metodi ne prilazi sa ozbiljnošću i poštovanjem dolazi do njene bastardizacije i zloupotrebe. Pa onda ne čudi da od onih iz drugih profesija koje su bolje etablirane (kao npr. psihologa) dolaze kritike kako konstelacije po Hellingeru nisu psihoterapija, nisu dovoljno profesionalne, ili da su samo neki novi „new age“ fenomen, metafizički mumbo jumbo i slično. Oni koji su konstelacije učili od Hellingera znaju koliko izobrazbe, iz koliko različitih oblasti i vrsta terapije je on imao, kao i njegov stav o dugotrajnom procesu učenja konstelacija i zahtjevnog duhovnog pročišćavanja koji ga prati.

Odabir voditelja

Nema jednoznačnih pravila niti jasnih uputa, ali možete slijediti nekoliko preporuka:

 • Provjerite edukaciju voditelja, da li posjeduju obrazovanje, diplomu, iskustvo iz oblasti ljudskih odnosa.
 • Koje su profesije, odnosno da li su dio neke profesije čijim su kodeksom etičkog ponašanja obavezani.
 • Gdje su se i koliko dugo educirali iz sistemskih konstelacija. Samo učenje u okviru edukacije za neku drugu vrste terapije, kao „dodatak“ nije dovoljno. Kao što niti prisutstvo na nekoliko radionica, pa niti na nekoliko edukacijskih radionica nije dovoljno za ozbiljno bavljenje konstelacijama.
 • Koliko iskustva imaju u vođenju konstelacija. Potrebne su godine i veliki broj odrađenih radionica.
 • Da li pripadaju kojoj konstelacijskoj udruzi sa reputacijom kod nas, kao i nekoj od međunarodnih profesionalnih udruga konstelatora.
 • Da li žive i rade u našoj zemlji ili samo dolaze na „leteće radionice“ pa su nedostupni za feedback, pitanja i podršku između radionica i kroz individualne sastanke.
 • Uz profesionalno konstelacijsko znanje, edukaciju i iskustvo provjerite i osobni integritet konstelatora, npr. Da li su mu ego vrijednosti kao želja za statusom ili novcima primarni (ako računaju i ako zarađuju na konstelacijama bezobrazno puno na primjer), kako se odnose prema drugim konstelatorima, kako žive općenito, odnosno da li „žive ono što propovijedaju“ i sl.
 • Da li cijene oca metode, svoje učitelje, kao i one koji su bili prije njih.
 • Da li posjeduju osobnu zrelost i životno iskustvo.
 • Da li vam ulijevaju povjerenje.
 • Slušajte i vašu intuiciju, ona je također, uz sve gore navedeno, dobar vodič.

Sistemske konstelacije onako kako ih je razvio Bert Hellinger su vrlo korisna, moćna i nadasve etična metoda. Bavljenje ovom metodom zahtjeva dugotrajni proces učenja i usvajanja znanja, duboko osobno preispitivanje, duhovnu disciplinu i pročišćavanje, osobnu zrelost, kao i neprekidan kontinuiran razvoj. Voditelji konstelacija moraju imati bar neko znanje iz psihologije odnosa, dinamike grupa, te teorije sistemskih konstelacija „Poretka ljubavi“, a poželjne su i posebne odlike koje se ne uče u školi, kao što su npr. mudrost ili hrabrost. Moraju biti spremni nositi se sa izazovima ovog rada koji će sve one koji se njime bave odvesti „do ruba“. Do ruba osobne savjesti, vlastitih ograničenja, životnih principa… Zato bavljenje konstelacijama zahtjeva posebnu vrstu izobrazbe, puno zahtjevniju nego za bilo koju drugu profesiju ili diplomu. I nosi sa sobom puno posebnih darova, ali je i nepresušan izvor izazova. “Vi koji ulazite, ostavite svaku nadu”…za sigurnošću, izvjesnošću, postignućem, slavom, statusom, prosvijetljenjem, za pomoći i pomaganjem drugima, za rezultatom, za savršenstvom, za moći… Putnici namjernici, bez nade i namjere, ali s punom ozbiljnošću i odgovornošću, najbolje koračaju konstelacijskim putem. Sretno!

Alemka Dauskardt

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s