Duhovnost u konstelacijskom pristupu: Tamna noć duše (CRO)

Potraga za duhovnim prosvjetljenjem često uključuje potragu za iskustvom vrhunca. Vrhunac je vrlo usamljeno mjesto i samo nekolicina ga može izdržati. Kada ljudi krenu duhovnim putem i postanu ezoterici, često zapostave svoju ženu i ne brinu se za svoje dijete. Odbiju da se odmjere sa običnim ljudskim postignućima i odgovornostima koje nešto koštaju. Uzdignu se iznad zemlje na tako zvani duhovni, spiritualni nivo. Ali ostanu fokusirani na sebe.

Postoji drugi spiritualni put: tamna noć duše. U Španjolskoj, Sveti Ivan od križa je pričao o njoj. To je dugotrajan trening iz duhovnosti. Ne možete ga vježbati niti ga svjesno izazvati. On vam se dogodi. Kada se desi, više ne znate gdje da idete. Sve je mračno i osjećate se napušteno i izgubljeno, bez smjernica.

Tamna noć ima tri dijela. Prvo nastupa tamna noć osjetila, u kojoj više ne tražite ono što je lijepo oku ili uhu ili bilo kojem drugom osjetilu. To nije zato što to prezirete u bilo kojem pogledu, jer to bi bio stav na jednom drugom nivou. Ne, to je zato jer ste povezani sa nečim dubljim, sa mjestom na kojem je vrlo mirno i vrlo tiho. Na ovom nivou ne trebate više gledati prema van ili slušati bilo što. To je vrlo veliko mjesto. Drugim rječima, duhovni put zahtjeva čišćenje, prije svega čišćenje od svake namjere da se dosegne nešto veliko, namjere za prosvijetljenjem. Ostajete pri dnu cijelo vrijeme.

Drugi dio ove noći je vrlo težak. To je tamna noć uma. To znači napuštanje želje za znanjem. Ne pitate pitanja kao što su Zašto? Što je ovo? Što će se desiti poslije?. Ne, ostajete potpuno odvojeni od ove potrebe da znate.

Onda postoji još jedan dio: tamna noć volje. Ne želite više ništa postići. Ako imate npr plan raditi obiteljske konstelacije i ako pohađate puno radionica, to je možda dobro. Ali ako imate plan da kroz njih promijenite svijet, odsječeni ste od pravog izvora. Ako odustanete od ovih velikih planova – ako ne želite izliječiti druge ljude ili promijeniti svijet na bolje, ako samo ostanete sa sobom – onda vam se otvara drugi put. Možete dobiti impuls da napravite jedan mali korak, i slijedeći taj impuls otkrijete više nego da su se ispunili svi prethodni planovi. Sada ste odjednom povezani sa nečim drugim, u skladu ste sa nečim većim.

Ako prođemo kroz ove tri faze: tamna noć osjetila, uma i volje, tmina se odjednom osvjetli – ali samo za slijedeći korak.

Stvarno čišćenje dolazi od pristajanja na sve onako kako jest. Ljubav za sve onako kako je.

Bert Hellinger

48407206_10156981024635850_2152493439587975168_o

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s